Victima coccidiozei: tineretul din crescătoriile de iepuri!
Parazitismul cu coccidii afecteză toate speciile de mamifere şi păsări şi prezintă forme clinice grave la tineret şi inaparente la adulte.
La iepuri, boala afectează tineretul din crescătorii şi se manifestă sub două forme distincte, intestinală şi hepatică, sau sub formă asociată, numită enterohepatita coccidiană. Cauzele bolii şi factorii care influenţează apariţia acesteia
Coccidioza la iepure este produsă de mai multe specii ale genului Eimeria, care parazitează la diferite niveluri ale intestinului sau la nivelul canalelor biliare şi al ficatului. În organismul animal coccidiile se găsesc sub formă vegetativă (localizate intracelular), iar în mediul extern, sub formă de oochişti. Acesti oochişti sunt eliminaţi odată cu fecalele de către animalele infestate sau de purtătorii de coccidii. Oochiştii evoluează în mediul exterior în condiţii de umiditate crescută şi devin infestanţi.
Contaminarea animalelor are loc pe cale bucală, prin ingerarea oochiştilor odată cu apa şi furajele infestate cu aceştia.
Condiţiile necorespunzătoare de igienă, umezeala, curenţii de aer rece, aglomeraţiile şi carenţele alimentare contribuie la apariţia şi menţinerea coccidiozei. Cel mai receptiv la îmbolnăvire este tineretul în vârstă de 16-40 zile, cu un maxim la 30 de zile.
Leziunile
Cadavrele iepurilor cu coccidioză prezintă semne de slăbire accentuată, balonament abdominal şi blană murdară pe trenul posterior din cauza diareii. La deschiderea cadavrului, în forma intestinală a coccidiozei se observă îngroşarea pereţilor intestinali, cu prezenţa de hemoragii, noduli şi puncte albicioase pe mucoasă. În forma hepatică se observă mărirea ficatului, cu noduli alb-gălbui, de mărimi variabile, care conţin colonii de coccidii.
Semnele care trădează coccidioza
Coccidioza intestinală evoluează supraacut, acut şi cronic. Forma supraacută este mai frecventă la iepurii de 2-3 săptămâni şi se manifestă prin lipsa poftei de mâncare, slăbire şi moarte rapidă. Formele acută şi cronică se caracterizează prin tristeţe, inapetenţă, diaree apoasă cu strii de sânge, slăbire exagerată, deshidratare, sete exagerată şi moarte. În forma hepatică, la simptomele digestive se adaugă icterul sau subicterul, ascita şi anemia (mucoasele au un aspect palid).
Diagnosticul se stabileşte pe baza semnelor clinice instalate la tineret şi se confirmă prin diagnostic de laborator ante şi postmortem, când se pun în evidenţă oochişti sau forme endogene ale coccidiilor. Diagnosticul diferenţial se face faţă de indigestia gastrică, enterocolite, jardioză, parazitoze digestive (helmintoze digestive sau cisticercoza hepatoperitoneală).
Cum prevenim apariţia şi răspândirea bolii
Extrem de importante sunt măsurile de igienă care constau din flambarea cuştilor pentru distrugerea oochiştilor. De asemenea, este necesară asigurarea unui microclimat corespunzător, precum şi folosirea de medicamente anticoccidiene.
Tratamentul sigur
Tratamentul se poate face cu medicamente anticoccidiene precum SULFACOCCIROM, soluţie buvabilă, asociat obligatoriu cu VITAMINA K3; SULFADIAROM şi AMPROLIUM 20%. Pentru a preveni instalarea rezistenţei la aceste medicamente, se recomandă rotaţia acestora la 1-2 ani.
În plus, este necesar ca la medicaţia specifică să se adăuge vitamino - terapie cu COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL ROMVAC 3 şi VITAMINA AD3E buvabilă şi de asemenea să se administreze soluţii de electroliţi, vitamine şi roburanţi care acţionează ca rehidratanţi şi tonice generale, ca de exemplu PERFUZOL.
dr. Viorica CHIURCIU, doctor în ştiinţe medicale, SC ROMVAC COMPANY SA REVISTA LUMEA SATULUI NR.16, 16-31 AUGUST 2009 ** ** ** **- Coccidioza este o parazitoza care evolueaza clinic sub 3 forme: intestinala, hepatica si otorinofaringiana. Coccidioza intestinala intalnita frecvent la tineret 1-3 luni evolueaza sub 3 forme: supraacut, acut si cronic. F. supraacuta ev repede 8-10 zile. Fecalele devin brusc lichide, cu aspect mucos si se elimina frecvent, abdomen balonat, slabire, poliuria(urinari frecvente) si polidipsia(bea frecvent apa) sunt prezente. Forma acuta: aceleasi simptome ca mai sus, deshidratare rapida. Evolutie: 2 saptamani. Forma cronica, intalnita la iepurii mai mari de 3 luni este mai putin grava. Poliurie, polidipsie, diaree usoara sau din contra constipatie. Animalul se poate vindeca spontan. Coccidioza hepatica. Cei mai receptivi sunt iepurii de 2-4 luni. Evolueaza sub 2 forme: acuta si subacuta, diferenta dintre ele fiind doar timpul de evolutie(2-3 saptamani la cea acuta si 5-6 saptamani la cea subacuta). Simptome: slabire progresiva, scaderea apetitului, abdomen crescut in volum(datorita hipertrofiei ficatului), mucoasele devin palide, cu o tenta galbuie, diareea cu fecale fetide alterneaza cu constipatia. Coccidioza otorinofaringiana (tuse, jetaj, etc) Share on facebook Share on google_plusone_share More Sharing Services 0
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: catalincampan
Mesaj:
catalincampan
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.